STC Next Heijplaat: werk maken van veiligheid, elke dag weer

Een parel op het gebied van veiligheidstrainingen vind je aan de Heysehaven in Rotterdam. STC Next locatie Heijplaat heeft daar talloze faciliteiten die havenprofessionals trainen om gevaarlijke situaties op het werk te herkennen, voorkomen en beperken met als doel de eerste inzet te kunnen leveren als het er echt op aan komt. Hoe ze dat voor elkaar krijgen lees je hieronder.

Capsize

Het advies is: iedereen die in en om de haven werkt moet weten wat veilig werken inhoudt, en zich op elk moment realiseren wat te doen om een onveilige situatie te de-escaleren. “Het is de reden dat wij bij STC Next locatie Heijplaat dagelijks 100 tot 150 cursisten ontvangen”, weet Sector Manager Marja Walraven. “Wij bootsen alle voorkomende scenario’s na. Denk aan brand aan boord, een ongeval met letsel of een capsize. Wij beschikken over verschillende faciliteiten. Naast onze windmolen en brandplaat hebben wij diverse boten en wij hebben een uniek scenariozwembad. Hier ervaren cursisten hoe angstaanjagend windkracht acht en hoge golven kunnen zijn. Zo trainen wij onze cursisten hoe het moet, als het écht moet.”

Competenties

Iedereen weet: veiligheid is in dit werkveld een groot goed. Werkgevers, werknemers en zpp’ers zijn verplicht de papieren up to date te houden, de hele carrière lang. Belangrijke certificerende instanties zoals STCW, OPITO, GWO en CBR hebben richtlijnen waaraan niet te tornen valt. Want met veiligheid moet je niet willen marchanderen, weet Marja. “De eisen worden regelmatig aangescherpt, voor elk beroep en voor elke werkomgeving. Ook de eisen aan onze trainingen en ons trainingscentrum veranderen regelmatig, je moet blijven aansluiten bij de huidige praktijk.”

Teambuilding

Het standaard trainingspakket op de locatie Heijplaat is zeer uitgebreid. Daarnaast is er ook maatwerk. Dat wordt ontwikkeld voor soms grotere organisaties die speciale eisen stellen aan hun medewerkers. “Maar wij trainen ook kleinere organisaties die niets met het directe werkveld te maken hebben”, zegt Marja. “Denk bijvoorbeeld aan organisaties die onverwacht te maken krijgen met werken op water, een wereld die zij voorheen niet kenden. Deze locatie is zeer divers en uitdagend. Wij zijn in staat een organisatie de beste awareness mee te geven van wat werken op en langs het water met zich meebrengt.”

Ontwikkelingen

Marja en haar team signaleren twee ontwikkelingen. “Er komt meer vraag naar scenariotraining. Dit is een vorm van trainen waarbij je naast de verplichte competenties ook de technische handelingen leert, maar ook hoe je communiceert en zaken organiseert als het er echt op aan komt om een onveilige situatie het hoofd te bieden.” Ook bedrijven in andere sectoren kloppen inmiddels aan bij STC Next locatie Heijplaat, bijvoorbeeld voor teambuilding. “Hoe zinvol, spannend en leuk is het om in een geconditioneerde veilige omgeving in extreme omstandigheden je collega’s beter te leren kennen, grenzen te verleggen en ook nog eens samen ervaringen te delen die je niet snel zult vergeten.”

Fremantle Highway

De wereld weet STC Next locatie Heijplaat te vinden. Na de brand op de Fremantle Highway, de met 3.700 auto’s geladen car carrier die bij Ameland in brand vloog, werd aan specialisten van STC Next locatie Heijplaat gevraagd hoe lering uit de ramp konden worden getrokken. “Dit is veelzeggend over de manier waarop wij met de toekomst bezig zijn”, zegt Marja. “Wij weten: het kan altijd beter, veiliger. Daarom zitten wij ook wereldwijd in netwerken en werkgroepen. Via deze weg leren wij hoe het er in de wereld aan toe gaat, en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn.”

STC Next keeps you growing

Marja hoort regelmatig over de groei die cursisten tijdens een training doormaakten. “Zij geven aan dat zij tijdens de training buiten hun comfortzone durfden te stappen, leerden samenwerken onder druk of leiderschap tonen. Dat is precies wat wij als STC Next met ‘Keeps you growing’ willen waarmaken.”